Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Αιολικό Πάρκο Ισχύος 514 Μεγαβάτ από την Acciona στο Βέρμιο

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα ισχύος 514 MW, προωθεί η Acciona Ενεργειακή, θυγατρική του ισπανικού ομίλου Acciona, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ. Πρόκειται για το έργο που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην ευρύτερη  περιοχή του  Σελίου  στο όρος  Βέρμιο του νομού Ημαθίας, σε συνολική έκταση 120.000 στρεμμάτων.
Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η εγκατάσταση 107 ανεμογεννητριών, ισχύος 214 MW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες για ενέργεια μέχρι και 30.000 κατοικιών. Για το λόγο αυτό, το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη εξασφαλίσει τη θετική αξιολόγηση της ΡΑΕ, καθώς επίσης θετικές γνωματεύσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχεία, αρχαιολογία, κ.ά.). Έτσι στην παρούσα συγκυρία, το έργο βρίσκεται στο στάδιο λήψης της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Στην πλήρη του όμως ανάπτυξη, το αιολικό πάρκο στο Σέλι θα αποτελείται από 207 ανεμογεννήτριες, ισχύος 514 MW, ενώ η συνολική επένδυση αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Το δρόμο για την έναρξη της επένδυσης, άνοιξε η συμφωνία στην οποία ήρθε τον περασμένο Ιούλιο το επενδυτικό σχήμα με τον τοπικό Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Σελίου του νομού Ημαθίας. Μια συμφωνία που προβλέπει τη μακροχρόνια εκμίσθωση μιας περιοχής στο όρος  του Βερμίου, συνολικής επιφάνειας 86.000 στρεμμάτων.  Παράλληλα το επενδυτικό σχήμα φρόντισε να εξασφαλίσει για τις ανάγκες του έργου επιπλέον εκτάσεις από ιδιώτες και άλλους φορείς.
Συνολικά η αδειοδοτική διαδικασία του πάρκου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ώστε το 2013 να έχει αποπερατωθεί η κατασκευή του, και να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.
Το έργο δεν αναμένεται να επηρεάσει την αισθητική του ορεινού όγκου του Βερμίου, καθώς θα αναπτυχθεί  μακριά από οικισμούς και σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Πιτούλη, διευθύνοντα σύμβουλο της Acciona Ενεργειακή, «η επένδυση μεταφράζεται σε πολλαπλά οφέλη για το νομό Ημαθίας, καθώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας πράσινης ταυτότητας για την περιοχή και στην ενίσχυση της απασχόλησης».
Στη διάρκεια της κατασκευής του έργου αναμένεται να απασχοληθούν 200 άτομα από το νομό Ημαθίας, ενώ 15 περίπου άτομα από την περιοχή θα έχουν μόνιμη απασχόληση με την ολοκλήρωσή του.
Τέλος, το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της εταιρείας από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου, θα διατίθεται ως αντισταθμιστικό όφελος στους τοπικούς Δήμους, ενώ ο συνεταιρισμός Σελίου θα εισπράττει 100.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα για τη γη που παραχωρεί.
Η Acciona Ενεργειακή είναι θυγατρική του ισπανικού ομίλου Acciona, ενός εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενός ομίλου που έχει υπό τον έλεγχό του περίπου 4.700 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία, ενώ παράλληλα είναι και ο ίδιος κατασκευαστής ανεμογεννητριών.
Στην Ελλάδα, η Acciona Ενεργειακή είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα αιολικού πάρκου. Πρόκειται για το Παναχαικό στην Πάτρα, που αποτελείται από 41 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 34,85 MW, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επέκτασή του με 16 επιπλέον ανεμογεννήτριες ισχύος 13,6 MW. Έτσι το σύνολο της ισχύος του διαμορφώνεται στα 48,45 MW. Παράλληλα η εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη ή σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας επιπλέον 1620 MW αιολικών πάρκων, εκ των οποίων τα 350 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής, ενώ για τα υπόλοιπα 1.270 MW έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ φάκελοι για τη λήψη των αδειών παραγωγής.
Η Εντεκα Hellas είναι η παλαιότερη ελληνική εταιρεία στο χώρο της αιολικής ενέργειας και γενικότερα των ΑΠΕ.  Ιδρύθηκε το 1985, και λειτουργεί ήδη αιολικά πάρκα της τάξης των 10 MW (Εύβοια, Κρήτη), κατασκευάζει έργα συνολικής ισχύoς 5 MW (Κεφαλονιά, Πελοπόννησος), ενώ μέσα στην επόμενη τετραετία σχεδιάζει να αναπτύξει για λογαριασμό της πάρκα συνολικής ισχύος άνω των 80 MW. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με μεγάλους ομίλους του εξωτερικού (Acciona, Gamesa, Suzlon), αναπτύσσει ένα πακέτο έργων συνολικής ισχύος άνω των 1.500 MW.

1 σχόλιο:

  1. ήρθε η Ισπανική μαφία στα ελληνικά βουνά, με βοηθό εκπροσωπο τον κύριο ΕΛΕΤΑΕΝ. Να πάτε στο Μαρόκο όπου σας αγαπάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή