Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αφθονη και καθαρή ενέργεια από όργανο της Αρχαιότητας

Λύση σε προβλήματα ενέργειας, που θα διογκώνονται λόγω και των κλιματικών αλλαγών, μπορεί να δώσει ένα όργανο που ανακαλύφθηκε πριν από 20 αιώνες!

Ο «Κοχλίας του Αρχιμήδη».

Ο ατέρμων κοχλίας ή υδρόβιδα, που εφευρέθηκε από τον μεγάλο Συρακούσιο μαθηματικό κατά την αρχαιότητα, για να αντλεί νερό από ένα χαμηλό επίπεδο σε ένα άλλο ψηλότερο, αν εφαρμοστεί σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα μπορεί να προσφέρει άφθονη και καθαρή ενέργεια, όπως υποστηρίζουν ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κ. Βασ. Στεργιόπουλος και η συνεργάτις του κ. Αλκηστη Στεργιοπούλου.

Σε εργασία τους που παρουσιάζουν στο συνέδριο για το Περιβάλλον, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, τονίζουν ότι αντιστρέφοντας την αντλητική λειτουργία του κοχλία έχουμε μια έξυπνη υδροστροβιλική μηχανή που ανακτά με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο την υδραυλική ενέργεια των υδατοπτώσεων, παράγοντας σημαντικότατες ποσότητες ηλεκτρισμού και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Η εγκατάσταση τέτοιων αρχιμήδειων υδροστροβίλων συνιστούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική προοπτική για την Ελλάδα, ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Στεργιόπουλος.

Ο «Κοχλίας του Αρχιμήδη» είναι ένα όργανο που εξακολουθεί να βρίσκει χρήσεις ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες, αναπτυγμένες και μη, στην άρδευση καλλιεργειών και άντληση νερών από πλοία και μεταλλεία κ. ά.

Αποτελεσματικότητα

Στην εργασία «αποδεικνύουμε την αποτελεσματικότητα της αντίστροφης αρχιμήδειας υδροτεχνικής και την αποτελεσματική επανανακάλυψη του κλασικού αντλητικού κοχλία του Αρχιμήδη με τη μορφή της αντίστροφης λειτουργίας υδροστροβιλικού κοχλία. Προτείνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση του ελληνικού υδροδυναμικού με μια πλειάδα υδροστροβιλικών κοχλιών ειδικότερα για τις περιπτώσεις μικρού φορτίου, 1 έως 10m και παροχές από 0,5 έως 5,5 m3/sec», λέει κ. Στεργιόπουλος. Tο μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών των υδροστροβίλων είναι ότι συνεχίζουν να λειτουργούν και υπό συνθήκες μειωμένων παροχών, προσθέτει. Η εγκατάστασή τους έχει χαμηλό κόστος και μπορούν να συμβάλουν στο ενεργειακό ισοζύγιο σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές, παίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στα τοπικά περιφερειακά ενεργειακά σενάρια και ικανοποιώντας ταυτόχρονα άλλες υδατικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιόπουλο, η αποτελεσματικότητα της αντίστροφης αρχιμήδειας υδροτεχνικής έχει μετρηθεί σε πειραματική εφαρμογή που έγινε στο Εργαστήριο Υδραυλικής της ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ έγιναν και συγκρίσεις με γνωστά μικρά υδροηλεκτρικά έργα, από τις οποίες προέκυψε ότι τα αρχιμήδεια σχήματα έχουν μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά πλεονεκτήματα με 30-50% χαμηλότερο κόστος. Μια διβάθμια αρχιμήδεια μικροϋδροηλεκτρική διάταξη με διαθέσιμο φορτίο 10m και παροχή 2.680 l/sec θα μπορούσε να δώσει μια εγκατεστημένη ισχύ 180 KW. Μέχρι σήμερα μόνο πολύ λίγα μικρά υδροηλεκτρικά έργα αρχιμήδειας κοχλιωτής φιλοσοφίας έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως και κανένα στον ελληνικό χώρο.

Θανάσης Τσιγανάς

.

 Πηγή:www.promitheasblog.com

e-rodios.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου